Odjel ginekologije i akušerstva

Šef službe:

prim.mr. sci. Alma Vila-Humačkić, spec. Ginekologije

Glavna sestra:

Aida Tanović, dipl. med. ses.

Telefon:

036/503-218

Fax:

036/576-915

Mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

O službi

Sastoji se od dva fizički odvojena glavna odjela GINEKOLOGIJA I AKUŠERSTVO koji sadrže svoje usko specijalizirane pododjele. Zaposleno je 7 ljekara specijalista i 1 specijalizant, te 29 medicinskih sestara, od toga 15 akušerskih sestara.

GINEKOLOGIJA - Smještena na 1. spratu specijalno izgrađenog bolničkog kompleksa namijenjenog za majku i dijete. Sadrži odjel opšte ginekologije sa ginekološkom onkologijom i urologijom i odjel poluintenzivne njege.

Odjel ginekologije raspolaže sa 5 komfornih bolničkih soba, opremljenih TV prijemnikom od kojih svaka ima svoj sanitarni čvor te dvije moderno uređene operacione sale za ginekološke operacije i operacionom salom za carske rezove, te malom operacionom salom u kojoj se izvode intervencije u lokalnoj anesteziji i previjanja.

Porođajni odjel raspolaže sa 4 komforne bolničke sobe, dvije rađaone i jednom predrađaonom, prijemnom ambulantom, UZV ambulantom, CTG ambulantom, odjelom za izolaciju  i poseban nadzor pacijenata.

U ambulantnom dijelu, opremljenom savremenom diagnostičkom opremom (3D/4D UZV aparatom), provodi se specijalističko konzilijarna zdravstvena zastita žena u smislu dijagnosticiranja, praćenja, obrade i terapije.

Operativni ginekološki zahvati u opštoj endotrahealnoj anesteziji i spinalnoj anesteziji:

Radikalne i totalne abdominalne histerektomije.

Limfadenektomije (zdjelične, paraaortalne)

Laparoskopski asistirane vaginalne histerektomije

Vaginalne histerektomije

Korektivne operacije zdjeličnog dna

Abdominalne miomektomije, adnexectomije, ovariectomije, salpingectomije, salpingotomije, adneksalne biopsije, sterilizacije.

Laparoskopski eksplorativni i operativni zahvati, uključujući i histerosalpingochromo persuflaciju

Laparoskopske adnexectomije, ovariectomije, salpingectomije, salpingotomije, adneksalne biopsije , sterilizacije.

Hysteroskopske miomektomije, polipectomije, intrauterine resekcije, ablacije endometrija.

Konizacije, resekcije, biopsije, rekanalizacije grlića maternice

Kiretaze, prekidi trudnoće u skladu sa pravno medicinskom legislativom.

Operacije vagine i vulve.

 

Operativni ginekološki zahvati u intervencijskoj operacionoj sali u lokalnoj anesteziji

Polipektomije cervikalnih polipa

Incizije upalnih promijena i uvečanih žlijezda vagine i vulve

Biopsije vagine i vulve

Toalete i previjanja infektivnih procesa vanjskih genitalija

Odjel poluintenzivne/intenzivne njege sadrži 5 kreveta namijenjenih za intenzivni nadzor i praćenje pacijenata postoperativno.

 

AKUŠERSTVO

Smješten na prizemlju specijalno izgrađenog bolničkog kompleksa namijenjenog za majku i dijete.

Odjel akušerstva je od 2004 godine u programu Baby friendly standardizacije a od 2017. akreditiran od strane AKAZ-a sa maksimalnom akreditacijskom ocjenom u smislu ispunjenja obaveza i postupaka koji se primjenjuju u svakodnevnom radu  kao „bolnica prijatelj djece“ - „Baby friendly hospital“

Sastoji se od odjela:

- Patologija trudnoće – intenzivni nadzor i liječenje visokorizicnih trudnoća i  patologije trudnoće.

-  Rađaonski odjel sa operacionom salom – sastoji se od prijemne ambulante, dvije rađaone, jedne predrađaone i sobe za puerpere /intenzivni nadzor 2 sata nakon poroda/.

- Postporođajni odjel sadrzi  4 komforne sobe sa tv prijemnikom i svaka sa zasebnim sanitarnim čvorom sa po dva ili tri kreveta zavisno o trenutnim potrebama. Pacijentice nakon nekompliciranog vaginalnog poroda provode do 24 sata nakon poroda u bolnici a nakon nekompliciranog operativnog dovršenja carskim rezom 72 sata nakon poroda.

- Neonatologija u sklopu odjela pedijatrije na II spratu

- Izolacijski odjel, trenutno namijenjen za trudnice inficirane Covid 19, koji se sastoji od UZV kabineta, porođajne sale, sobe za nadzor rizičnih trudnoća inficiranih pacijentica i postporođajno praćenje majke i novorođenčeta koji je transportom pacijenta potpuno odvojen od odjela akušerstva.

Na odjelu ginekologije i akušerstva provodi se specijalističko usavršavanje iz oblasti ginekologije i akušerstva, te stručna nastava i praktični rad za studente Fakulteta Zdravstvenih studija „Džemal Bijedić“ Mostar – smjer sestrinstvo.