Kantonalna bolnica Mostar

PREMIJER HERCEG PRIMIO AMBASADORA RH U BIH

 
 

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas u službenu posjetu NJ.E. Ivana Sabolića, ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i dr. sc. Marka Babića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru.

Budući da je današnja posjeta prva službena posjeta ambasadora Sabolića Vladi HNK, premijer Herceg mu je, lično i u ime Vlade HNK, zaželio puno uspjeha u obavljanju ovog odgovornog zadatka te zahvalio Vladi RH, koja je sa 43 miliona kuna, pomogla zdravstvenim ustanovama u BiH, od Orašja do Neuma, a osobito SKB Mostar koja je referentna COVID-19 bolnica i u kojoj se liječe svi pacijenti iz Hercegovačko-neretvanskog, Hercegbosanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru o mnogim temama, osobito je razmatrana aktuelna situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s osvrtom na aktivnosti koje Vlada provodi na suzbijanju širenja koronavirusa.

„Unatoč svoj složenosti Kantona uspjeli smo, a to svjedoče svi relevantni pokazatelji u punoj sinergiji zdravstvenih djelatnika, Vlade HNK, Štaba civilne zaštite i svih drugih službi, a uz vrlo odgovorno ponašanje naših sugrađana, zaustaviti brzo širenje koronavirusa u našem kantonu.

Mjerama koje donosimo kako bi usporili širenje zaraze rasterećujemo naš bolnički zdravstveni sistem i on, do ovoga trenutka, u svim segmentima vrlo uspješno odgovara na izazove.

Želim i ovom prilikom istaknuti kako sve naše mjere i naredbe, koje daju konkretne rezultate, donosimo isključivo na osnovu preporuke epidemiologa i drugih stručnjaka iz medicinskih nauka, te ćemo i sve buduće korake, pa i korake o eventualnom ublažavanju mjera, donositi isključivo na prijedlog struke.“ - rekao je u premijer Herceg.

Istaknuo je, takođe, kako pored borbe s epidemijom, Vlada radi i na osmišljavanju intenzivnih mjera pomoći privredi, podsjetivši na to kako je Vlada, iako monetarna, fiskalna i porezna politika nisu u nadležnosti kantona, imenovala koordinacijski organ sa zadatkom predlaganja seta kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć privredi koje je potrebno pripremiti u saradnji s nadležnim institucijama, gradovima, općinama i udruženjima poslodavaca, te uskladiti s mjerama koje će biti donijete na višim nivoima.

„Pozdravljam napore Vlade HNK, Kantonalnog stožera civilne zaštite i svih ostalih dionika uključenih u zaustavljanje širenja koronavirusa. Ohrabruje činjenica da je širenje koronavirusa pod nadzorom i uvjeren sam u to kako će ovaj izazov uskoro biti iza nas.“ - rekao je ambasador Sabolić, zahvalivši na riječima dobrodošlice.

Ambasador Sabolić je, takođe, iskazao spremnost Ambasade RH u BiH da, u okviru jako dobrih i prijateljskih odnosa s BiH, Republika Hrvatska pomogne kako Hercegovačko-neretvanskom kantonu tako i drugim krajevima BiH u borbi oko zaustavljanja širenja koronavirusa i u svim drugim segmentima.

Sastanku su, takođe, prisustvovali i Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika Vlade i Eugen Ćubela, načelnik Štaba civilne zaštite HNK i direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK.