Kantonalna bolnica Mostar

ZATRAŽENO PREISPITIVANJE I IZMJENA FEDERALNE NAREDBE O KARANTENI

 

Na današnjoj, redovnoj koordinaciji Vlade i Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK, koja se, prema uputi epidemiologa, održava i video vezom, učesnici su, uz ostalo, razmotrili provođenje naredbe Federalnoga štaba civilne zaštite vezano za karantene na prostoru kantona za građane koji dolaze iz inostranstva.

Ponovo je istaknuto kako je potrebna snažnija koordinacija kod donošenja naredbi na federalnom nivou, a čije provođenje od kantonalnih institucija, u vrlo kratkom vremenskom roku, zahtijeva materijalno-finansijska sredstva i angažman ljudstva. Ponovljeno je i to kako kod donošenja naredbi na federalnom nivou mora biti jasno definisano njihovo provođenje i uzete u obzir mogućnosti kantona da ih implementiraju na terenu.

U tom kontekstu je, od nadležnih federalnih institucija, zatraženo preispitivanje i izmjena naredbe Štaba civilne zaštite F BiH  prema kojoj se svim građanima koji ulaze u BiH obavezno utvrđuje mjera karantene.

S obzirom na pojedine medijske istupe u vezi ss karantenom u HNK, na sastanku je dogovoreno kako će dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite i Eugen Ćubela, načelnik Štaba civilne zaštite HNK posjetiti prostore Centra za humano razoružanje u Ortiješu gdje borave građani HNK kojima je rješenjima Federalnog ministarstva zdravstva određen karantenski smještaj.

Ministar Opsenica i načelnik Ćubela potom su obišli Centar, te s direktorom dr. sc. Davorom Kolendom razgovarali o uslovima smještaja i boravka građana kojima je zbog povratka iz inostranstva propisan boravak u karanteni. Zajednički je ocijenjeno kako se radi o više nego dobrim uslovima smještaja gdje svatko pojedinačno ima zasebnu sobu s kupatilom, ishranu i druge potrebne uslove za boravak, pa i one koji nisu neophodni za karantenski smještaj.