Djelatnost

Stranica je u izradi

Website Under Construction

KB "Dr.Safet Mujic" Mostar je moderno organizovana i dobro opremljena zdravstvena ustanova koja vrši usluge iz domena sekundarne i djela tercijalne z.z.

KB "Dr.Safet Mujic" Mostar je moderno organizovana i dobro opremljena zdravstvena ustanova koja vrši usluge iz domena  sekundarne i djela tercijalne z.z.  kojoj gravitira oko 150.000 građana Hercegovačko-neretvanskog kantona isto tako i  dio stanovništva Istočne Hercegovine , koja geografski gravitira Mostaru.

 

 

Kratak istorijat

Prije rata, zdravstvo u regiji (oko 40-tak objekata) bilo je organizovano u okviru Regionalnog Medicinskog Centra "Dr.Safet Mujić" Mostar, čiji naziv i sada koristimo.

Kao posljedica ratnih strahota u Hercegovini i Mostaru tokom 1992. i 1993. godine, bila je totalna podjeljenost grada na tzv. Istočni i Zapadni Mostar. Skoro svi objekti Zdravstvene zaštite nalazili su se u tzv. Zapadnom Mostaru. Par objekata koji su se nalazili na istočnoj strani grada bili su potpuno uništeni. Do ozbiljnijeg organizovanja zdravstvenih institucija u "Istočnom Mostaru" dolazi nakon potpisivanja "Daytonskog sporazuma". 

Na lokalitetu bivše kasarne "Južni Logor", 1996. godine za bolničke potrebe, sredstvima EUAM, te pomoći opštine Saragoza, adaptirana je jedna zgrada u kojoj je sada smještena bolnica "Južni Logor". Godinu dana kasnije, Norveška vlada i Međunarodna humanitarna agencija IOM su pomogli u nabavci opreme. U međuvremenu sredstvima Europske Unije, te pokrajine Emille Romana, adaptirana je zgrada bivšeg "Doma Zdravlja" u ulici Brankovac, u kojem se trenutno nalazi "Centar za majku i dijete".

U periodu od 1996. do 2004. godine izgradjeno je jos 14 ambulanti.